framåt! aldrig bakåt!

i prag försökte nazister demonstrera igår, lördag. de låtsades att de skulle protestera mot kriget i irak och som av en ren slump ville de gå genom de judiska kvarteren på årsdagen av kristallnatten. en av de judiska pamparna i prag uttalade sig häromdan. olika manifestationer har genomförts med anledning av de två händelserna.

som tur var gick det inte så bra för nazisterna. en massiv antifascistisk blockad gjorde det omöjligt för grisarna att genomföra sina planer. som vanligt blev det slagsmål mellan antifa och polisen, men det hör väl till standardbilden snarare än tvärtom. just prags poliser i allmänhet är inte direkt kända för att vara några stora fans av socialism i olika former. tvärtom. åtminstone enligt tjeckiska kamrater som borde ha en hygglig uppfattning som sakernas tillstånd.

EDIT: ett galleri med intressanta bilder från prag finns här.

förutom att bjuda på våld mot nazister och rätt slappa vapenlagar, om man är böjd åt det hållet, är prag en riktigt fin stad. åt dit om du har möjlighet. en bra grej är att saker i prag kostar ungefär en tredjedel av vad de gör om man jämför med svärje.

apropå politiska resmål, och som återkoppling till förra posten, är det väl värt att nämna cable street i london. där var det feta kravaller när brittiska nassar skulle försöka demonstrera på 30-talet. just engelsmän verkar vara lite förvirrade i sin nationella identitet, mer än andra. skottar, irländare och walesare förenas i sitt hat mot engelsmännen som våldtagit de andra grupperna i några hundra år. billy bragg skriver i sin bok ”the progressive patriot” rätt intressant om vad det kan innebära att vara engelsk. framförallt berör han lite om den nationella identiteten som är tänkvärt eftersom han gör det ur en vänsterperspektiv. killen är också en grym musiker. han är hyggligt snygg, speciellt för att vara britt.

en annan grym person är marjane satrapi. hon har skrivit om sin uppväxt i revolutionens iran i seriealbumenpersepolis”. det är riktigt intressant och först helt nyligen fick jag tag i en samlingsvolym med alla fyra delarna, fast på engelska. alla delar finns på svenska utgivna av ordfront. mycket stark berättelse. dessutom är hon fett snygg.

på söndagarna är det lätt att bli känslosam och om du har såna problem kan du lyssna på den här låten. eller den här om du föredrar nånting gladare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: