spanien och danmark, hand i hand

motkraft skriver om hur antifascister som försökte stoppa en nazistdemonstration istället blev anfallna av polis. det inte helt ovanliga scenariot där snutarna skyddar nazisterna ägde rum. uppretade av detta försökte antifascister, dvs vanliga människor, stoppa eländet. några banker och rikemansaffärer råkade gå sönder på vägen, men vad är det väl det jämfört med att ha falangister (de spanska fascisterna) på gatorna?

dagens nyheter gråter ut om hur hemskt det är att nån riking får sota lite för att de stöttar nassar. samtidigt balanserar dn sitt karmakonto i någon liten mån med en artikel om de massgravar som blev resultatet av francoregimen.

de som slogs för den spanska republiken, och mot fascisterna, efter militärkuppen 1939 slogs mot något vidrigt. och de slogs FÖR något som var så mycket större än en fet idiot i kostym som gnäller. läs lite om spanska inbördeskriget, upptrappningen till andra världskriget, på engelska wikipedia.

för lite mer känsloladdade skildringar rekommenderas george orwells ”homage to catalonia” (”hyllning till katalonien” på svenska) och ken loachs film ”land and freedom”. jag har väl sett filmen 20 gånger nu och har ännu inte tröttnat.

på den lokala fronten har Östergötland mot rasism nåt på gång. håll koll på deras hemsida.

vida latina skriver om februari i bogota, akuhujan om ett strippande klassamhälle, kin müller har surfat på internet, reciprocity om halkiga backar, slutstadium om idioter, täcket om missionsarbete, autonoma kärnan rockar vidare

Annonser

4 Responses to spanien och danmark, hand i hand

  1. […] Zwitterjon om Spanien och Danmark, Kim med filmklipp, reciprocity om Scania, redundans om liberalismens misslyckande. Alliansfritt […]

  2. […]  Den Udda Vinkeln, Kim Müller, Red Metal och Under […]

  3. Relaxabrigaderna skriver:

    För oss som gillar sossar:

  4. Krastavac skriver:

    Håller på att läsa ”Spanska inbördeskriget” av Antony Beevor nu. Riktigt intressant.

    http://www.historiskamedia.se/o.o.i.s?id=208&func=show_i&product_id=3321

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: