om apoteksmonopolets vara eller icke vara

den 1 januari 2009 upphör apoteksmonopolet i sverige. det innebär att vem som helst, antagligen efter en viss prövning, kan öppna ett apotek. vissa tycker det är bra, andra tycker det är dåligt. apotekets vd stefan carlsson och direktören eva fernvall skrev på dn debatt lördagen 15/3 att de välkomnar propositionen som avreglerar det statliga monopolet.

man kan, precis som vanligt, tycka både det ena och det andra om statliga företag. ett statsägt företag är egentligen inte bättre än den regering som kontrollerar det och i våra ögon finns det bra mycket bättre ägandeformer, exempelvis arbetarägda (arbetare = anställda, löntagare) företag.

i artikeln på dn debatt skriver fernvall och carlsson att

Vi har också gjort en hel del för att förbättra läkemedelsförsörjningen och läkemedelsanvändningen, samt öka tillgängligheten, men det finns helt naturligt begränsningar för vad man kan åstadkomma inom ramen för ett monopol. Därför ser vi fram emot en ökad konkurrens.

”konkurrens” är ett ord som ligger i tiden. här äger det dock ingen som helst giltighet. meningen med ett monopol är att det av en eller annan anledning inte ska finnas någon konkurrens. syftet med statliga monopol är att tillgodose medborgarnas (upplevda) behov av exempelvis läkemedel och vissa typer av droger. alltså finns ingen som helst anledning att sträva efter ökad konkurrens.

Vi anser av flera skäl att det är en naturlig utveckling att avveckla apoteksmonopolet. De främsta skälen är minskade läkemedelskostnader och ökad tillgänglighet.

minskade kostnader kan möjligen uppkomma av ökad konkurrens. en prissänkning kan OCKSÅ komma sig om det statliga monopolet helt sonika säger till leverantörerna att man inte längre vill betala höga priser. med en inköpsvolym som är så löjligt stor (apoteket köper trots allt en hel del jox från knarkkoncernerna) kan de inte gärna bli ignorerade.

tillgängligheten, alltså inköpsställen osv, kan också möjligen öka. dock skriver fervall och carlsson i sin debattartikel att

Apoteket AB har under de senaste åren tagit fram ett nytt sortiment, etablerat Apoteket Shop, samt utvecklat e-handeln och förlängt öppettiderna för att möta kundernas behov.

alltså har de börjat öka tillgänligheten på egen hand. inget problem här heller.

I Norge har vertikalt integrerade apotekskedjor, där läkemedelsgrossister och apotek har samma ägare, kunnat utöva denna påtryckning och bidragit till kraftigt minskade inköpspriser, som också börjat få genomslag hos konsumenten.

well, nu kommer de kniviga grejorna. instinktivt motsätter jag mig sådana helhetsföretag när resultatet blir att allting bara koncentrerar rikedomen ännu mer. så länge som inte löntagarna äger sin egen arbetsplats i nån slags frihetligt socialistisk anda kan jag inte se hur större företag skulle vara en lösning på något.

artikeln är lång och ganska välskriven. argumenten fortsätter en bit till och den som är intresserad kan faktiskt få ut något av att läsa den.

men hur som helst, pudelns kärna är att apoteket är skitbra i statlig regi. det går att göra så mycket mer än vad som redan gjorts. avreglering (utförsäljning av statliga företag) ligger i tiden och därför bryr man sig inte alltid om att utveckla där det går eftersom eländet ändå kommer att säljas så snart det bara går. borgarna kommer knappast att engagera sig för att skapa arbetarägda industrier, så vi måste själva ta över våra arbetsplatser.

men som arne anka säger i nån serie: ”det som är vänster i europa är höger i sverige”. våra grannar och (o)vänner ute i unionen tycker det är kalas med avreglering. här i svärje är många nöjda med statligt apotek, statligt systembolag etc.

den största faran med avreglerad apoteksmarknad är att man kanske råkar köpa sina läkemedel av nån jävel utan adekvat utbildning som bara vill kränga grejor för att nå sitt säljackord. det vill åtminstone inte jag vara med om.

VIVA APOTEKET! HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

intressant?

konflikt: red metal – hårdrock är arbete, slutstadium – kämpa vidare, stockholm!, vida latina – marsdag i bogotá, petter – sörj inte, organisera er!

Annonser

6 Responses to om apoteksmonopolets vara eller icke vara

  1. […] Konflikt växer så det knakar, nya uppdateringar är: udda vinkeln om apoteksmonopol, Müller, Syrran, Samhällsfeber, redundans och petter om […]

  2. […] även: Zwitterjon om apoteksmonopolet, red metal om veganism och hårdrock, Kim Muller om blockad mot Mickedonken., slutstadium är med i […]

  3. […] Petter behandlar statlig historieskrivning (a lá Sovjetunionen). Ekonomikommentarer om skatter pa studentbostader. Zwitterjon skriver om apoteksmonopolet. […]

  4. […] Udda Vinkeln om apoteksmonopol, Kim Müller skriver ett inlägg inspirerad av mig, Red Metal om veganer, Slutstadium om en radiodebatt, Vida Latina fortsätter skriva om Colombia och terrorister medan Petter skriver historia. […]

  5. […] dessa uppdaterar: Akuhujan, Den udda vinkeln, Kim Müller, Syrran, Petter, Red Metal, Reciprocity, Vida Latina. Publicerat av slutstadium […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: