att rulla eller inte rulla

idag skriver dagens nyheter att ”ford överväger att sälja volvo”. nehe?

– Det här kommer dagen innan man ska ta upp förhandlingarna med kongressen om statligt stöd och det är väl det man kan vänta sig – att amerikanska stödmiljarder inte ska gå till utländska bilföretag, säger Mikael Sällström, vice ordförande för IF Metall på Volvo.

knappast en ren slump. vad som är anmärkningsvärt är att amerikanerna helt kallt räknar med att deras statsapparat ska finansiera en (troligen) minskad orderingång genom att lägga in skattepengar eller erbjuda ytterligare skattelättnader. detta i det land där de högsta skriken brukar höras om att staten lägger sig i för mycket saker. tydligen går det bra att tumma på detta när kassakistorna börjar sina. för det är väl vad det handlar om? att företagen inte längre kan betala sina anställda?

knappast. pudelns kärna är, som vanligt, att vinsten riskerar att minska. läs om den meningen. vinsten minskar. därmed är det inte sagt att företaget behöver göra ett i sig dåligt resultat, även om jag måste erkänna att jag inte har hundraprocentig koll på just volvos bokföring. i den mån jag har förstått saker brukar det gå till på följande vis: vinsten minskar något för ett visst företag. istället för +200 miljoner landar man på ynkliga +150 netto. upprörda känslor och heta diskussioner på nästa styrelsemöte. hur ska företaget nu kunna dela ut säckvis med pengar till sina delägare och högavlönade chefer? jo, genom att sparka lite jobbare. då minskar vips utgifterna, samtidigt som man försöker tänja de kvarvarande jobbarna att ta på sig samma arbetsbelastning som fler jobbare tidigare svarade för.

kanske lite raljerande, men jag är inte helt säker på att alla faktiskt är med på ovanstående resonemang. eller så kanske alla köper ovanstående resonemang. så icke jag.

det höjs nu röster i sverige om att regeringen ska köpa volvo för att, som det heter, rädda jobben. gubbjäveln göran johansson skriver, även han, på dagens nyheter att

Redan för några månader sedan föreslog jag att staten borde förbereda sig för att gå in som tillfällig ägare i Volvo och Saab. Staten är inte någon långsiktig ägare av Volvo, men bör kunna fungera som en stabilisator tills allt har lugnat ner sig.

varför? varför ska staten, när man äntligen får arslet ur vagnen, ta över en förlustindustri? och dessutom bara tillfälligt? låt säga att detta förslag skulle få gehör på regeringsnivå. då kommer alltså staten att vara en slags tillfällig förvaltare tills någon annan, exempelvis ”ursprungsägaren” ford, har tillräckligt med amerikanska skattepengar för att återigen träda in som (majoritets)ägare för volvo. varpå svenska staten säljer tillbaka sin ägardel, eventuellt med en föga imponerande vinst.

näringsminister maud olofsson kommenterar detta på, surprise surprise, dagens nyheter.

Att staten skulle kliva in som nya ägare ställer hon sig kallsinnig till.

– Vi har inte som affärsidé att äga fordonsindustri och ska inte riskera skattebetalarnas pengar. De som är beredda att använda skattepengar i en affärsverksamhet som går med minus bör ta pengar ur den egna plånboken och köpa aktier i fordonsindustrin. Vi måste gå igenom vad svenska staten kan vara med i utan att riskera skattebetalarnas pengar.

att kryptofascisten olofsson inte vill förstatliga saker går väl helt i linje med inställningen att högern vill minska det statliga ägandet (vilket bara är så jävla dumt att det förtjänar en helt egen post senare). i det konkreta fallet är hennes uttalande dock helt rimligt och skulle kunna formuleras på följande vis: ”den fria marknaden fungerar och måste få reglera sig själv.” översatt till begriplig svenska blir det ungefär ”sparka lite folk och vakta kassakistorna, allting löser sig till sist.”

å ena sidan är jag starkt för ett ökat kollektivt ägande. trist bara att ”kollektivt” i det här fallet ofta tolkas som ”högerstatligt”. bara genom att själva kontrollera produktionsmedlen, exempelvis fabriker, kommer vanliga jobbare själva att kunna ha något som helst vettigt inflytande på sina arbetsplatser.

å andra sidan, låt hela skiten gå i putten. se till att accelerera imperiets sönderfall så kanske vi är av med det snart.

anarchy. once you’ve tried it, nothing else compares.” borde gå att applicera på automarxism också. 🙂

intressant?

kim müller drar roliga historier, petter om det dagliga resandet, autonoma kärnan (stora hjältar) sågar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: