cecilia malmström (m) – en rasistisk eu-parlamentariker

idag blev cecilia malmström, sedan februari 2010 eu-kommisionär för inrikesfrågor, intervjuad av sveriges radio. i intervjun pratar hon om att det skulle vara väldigt många personer, närmare 4000, från bosnien som sökt asyl i sverige sedan januari 2010. det här tycker cecilia malmström är ett stort problem, och hon ser detta som en konsekvens av att EU avskaffat visumtvånget för medborgare i makedonien, montenegro och serbien. i intervjun med sveriges radio sägs det här:

Anser du att visumfriheten missbrukas nu?

– I just det här fallet gör den ju det.

att komma med ett uttalande av den här sorten är ganska anmärkningsvärt av flera orsaker.

  1. en rätt liten del av alla asylsökande som kommer till sverige får permanent uppehållstillstånd (eller PUT som det kallas på fackslang). framförallt folk som kommer från serbien. enligt statistik på migrationsverkets hemsida har, sedan ovan nämnda visumtvång togs bort januari 2010, 4036 ärenden inkommit till migrationsverket. av de 2316 ärenden där beslut fattats har 35 personer fått permanent uppehållstillstånd i sverige. 35 personer av 2316 hittills avgjorda fall utgör ungefär 1,5 %. om vi antar att rådande trend skulle hålla i sig gällande ansökningarna från serbien kommer, uppskattningsvis, 4800 ansökningar om asyl att komma in till migrationsverket innan året är till ända. om 1,5 % av dessa får PUT handlar det om 72 personer. oklart varför det skulle utgöra ett stort problem.
  2. möjligen kan malmström mena att det är det stora antalet ansökningar som utgör ett problem, eftersom utredningar kostar pengar och tar tid. well, tough luck. om det finns möjligheter att förflytta sig kommer folk söka asyl i sverige. då kan man lika gärna tala om de 16869 personer (1/1 – 30/9 2010) som kommit till sverige som arbetskraftsinvandring. där föreligger tydligen inga skäl att återkräva visumfriheten.
  3. att borgarna, och framförallt moderaterna som är cecilia malmströms moderparti, vill minska på de offentliga utgifterna står helt klart. då är väl kostnaderna på migrationssidan säkert en tacksam sak att ta bort. argumentationen vänds gärna till att ”vi måste ta hand om de som finns här i sverige först.” det vill säga samma typ av argumentation som olika rasister har använt genom tiderna. ny demokrati, sverigedemokraterna och nationaldemokraterna är namn som poppar upp.
  4. ett antal personer bosatta i malmö, med påbrå från andra delar av världen än sverige, har den närmaste tiden blivit utsatta för beskjutningar. vissa paralleller kan dras till lasermannen, john ausonius, och hans personliga våldskampanj i början av 1990-talet mot personer med mörk hudfärg. läs mer om lasermannen i boken med samma namn av gellert tamas.
  5. sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen, vilket möjligen kan vara en del av den trend som ligger bakom ovan nämnda beskjutningar.
  6. det kommer fler och fler uttalanden om ”hårda krav på flyktingar/invandrare” från exempelvis folkpartiet, som ändå anses vara ett etablerat parti. att de sen är etablerade som ett gäng idioter verkar inte diskvalificera dem från den offentliga diskussionen.

fascism och rasism ska inte diskuteras eller debatteras. den ska bekämpas. den som skjuter personer med invandrarbakgrund (hur långt tillbaka ska man räkna?) måste stoppas. borgarna måste knäckas. svaret står troligen inte att finna i ett partipolitiskt arbete.

läs mer på dagens konflikt (analyser) och motkraft (hur du kan aktivera dig).

intressant?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: